Hur fungerar jordvärme egentligen, och vad behöver du ha koll på när du överväger olika alternativ för uppvärmning? Jordvärme är en effektiv och miljövänlig uppvärmningsmetod som utnyttjar den solenergi som lagrats i marken. Genom att installera en jordvärmepump kan du omvandla denna naturliga värme till energi som värmer ditt hem eller fastighet.

Vi på Värmepumpcenter i Gävle guidar dig genom hur jordvärme fungerar och vilken värmepump som är rätt för dig, så att du får en bekväm och energieffektiv uppvärmningslösning.

Hur fungerar jordvärme – enkelt förklarat:

Jordvärme fungerar genom att utnyttja den värmeenergi som finns lagrad i marken året runt. En kollektorslang grävs ner på cirka 1 meters djup i trädgården och fylls med en så kallad brinevätska som cirkulerar genom systemet. Vätskan absorberar den lagrade värmen från marken och transporterar den till värmepumpen i huset. I värmepumpen överförs värmen till köldmediekretsen, köldmediet förångas och övergår i gasform, gasen komprimeras med hjälp av kompressorn temperatur och tycket ökar. Den heta gasen överför sedan värmen via värmepumpens kondensor till husets värme- och varmvattensystem. Därefter pumpas vätskan ner i marken igen och processen börjar om.

Eftersom kollektorslangen kräver både stor tomtyta och rätt markförutsättningar är det tyvärr inte en uppvärmningslösning som passar alla hus och fastigheter. Vi hjälper dig alltid att bedöma om din tomt har rätt förutsättningar för jordvärme.

Firmabilar värmepumpcenter i Gävle

Jordvärme och elförbrukning

En av de stora fördelarna med jordvärme är att det avsevärt kan sänka din elförbrukning. Jordvärmepumpen drivs visserligen med el från elnätet, men producerar flera gånger mer energi än den förbrukar. Detta resulterar i mycket lägre uppvärmningskostnader. Jordvärme är alltså ett bra alternativ för dig som vill minska dina energikostnader och samtidigt göra en miljövänlig investering.

Jordvärmepumpens livslängd

Hur fungerar jordvärme i längden? En jordvärmepumps livslängd beräknas vara cirka 20–30 år, med rätt skötsel och korrekt installation. Kollektorslangen i marken har lång livslängd om förutsättningarna är goda – en mycket lönsam investering det vill säga!

Jordvärme nackdelar

Jordvärme passar som sagt inte för alla hus. Kollektorslangen kräver en relativt stor tomtyta, vilket kan vara svårt i tätbebyggda områden. Du kan inte heller bygga en husgrund eller pool där slangen är nedgrävd, vilket hindrar vissa från att välja just denna uppvärmningslösning. Jordvärme har också vissa begränsningar vintertid, eftersom effekten påverkas av extrem kyla och tjäle i marken. För att en jordvärmeslinga ska fungera optimalt vintertid krävs snö, eftersom snön isolerar och hjälper till att bibehålla energi vintertid. Det är också viktigt att markförhållandena är rätt.

Få en kostnadsfri offert

Funderar du på jordvärme? När du bokar in ett kostnadsfritt hembesök från oss på Värmepumpcenter i Gävle hjälper vi dig att reda ut vilken värmepump som passar dina behov och förutsättningar allra bäst – oavsett om det är en jordvärmepump, bergvärmepump, luft/vattenvärmepump, luft/luftvärmepump eller frånluftsvärmepump. Kontakta oss idag så berättar vi mer!

Frågor och svar

Hur stor yta behöver man för jordvärme?

Man brukar beräkna att varje meter kollektorslang behöver 1 kvadratmeter tomtyta. Om slangen inte är tillräckligt lång kan den inte heller ta tillvara tillräckligt mycket jordvärme för att värma upp hela ditt hus.

Vilket djup ska jordvärme ligga på?

Kollektorslangen ska ligga på cirka 1 meters djup. Ibland krävs en djupare nedgrävning, beroende på vilka förutsättningar marken har.

Hur mycket ström drar jordvärme?

Värmepumpen använder el från elnätet för att fungera, men ger tillbaka cirka tre till fyra gånger mer energi än den förbrukar.


För att du som kund skall känna trygghet och få svar på era frågor bokar vi alltid ett kostnadsfritt hembesök.